since my kak ngah da p blik kolej dye semalam, so, xdek sgt la org nk mask kalo mu aunt xdek kt umh.. so, ak yg rajin dan bek ni lah yg kna masak.... hihi
yg terkezutt nyer, ak masak tempoyak ikan patin.. hihi... 1st time mask ni..... x pernh2 masak ikn patin, slama ni duk makan jer thu.. last2, hr ni ak yg masak.......hehe...
so, ni resepi ikan patin yg ak buat td..
bahan A
4 biji bawang merah
stngah labu bawang putih (6 ulas gitu kot)
2 biji lada besaq + 6 biji cili padi(lada marang pon boleh)-jgn bnyk2, pedas...unlike....hihi
kunyit secukup sedap.. hehe (1 inci)
halia
1 helai daun kunyit
segenggam daun kesum
4 sudu tempoyak
air asam jawa yg xdek biji secukup sedap
then, the most important thing is
1 ekoq ikan patin (wajib ikan ni au.. hihi)
cara2
1- tumbuk bahan A dalam lesung...
2-masuk bahan A yg da ditumbuk lumat td dalam periuk yg nk dipakai tuk masak
3-masukkn tempoyak
4-masukkan air secukup rase.. bukak api dan kacau sume tu sama rata
5-masuk kn air asam jawa
6-campakkan sekali daum kesum ngan daun kunyit(potong kecik)
6-bile da menggelegak jer, masukkn ikan patin td.
7-msukkn garam dan gula secukup rasa.
8-biarkan kejap samapi ikan betul2 da msak
then............... siap..
haha... actually ak google sebenarnyer resepi ni kt sini (hihi.. malu) n ak koling2 my kak ngah....
nsb bek jd..
bak makn sampai 2 pinggn nasi....... sgt terharu...
ini membuktikn ianya besh........ hihi..
bak ckp, next time, kk long try masak ikan merah / tilapia air asam........
waaaaaa.. blh ke ak buat??
p/s : waktu ni la nk blaja masak2.. hihi, bile lg kn?????
mode-LIKEEEEEEEEEEEEEE
No comments:
Post a Comment